Posted on

Imate tudi vi v družini koga s celiakijo? Pa veste, kakšna je pravilna prehrana v primeru celiakije? Preberite tale članek ali pa pobrskajte po spletnih straneh in prav kmalu boste vedeli vse in še več o celiakiji.

Za tiste, ki ne veste, kaj celiakija sploh je, naj vam povemo, da gre za avtoimunsko bolezen, ko je telo preobčutljivo na gluten. Nanjo lahko vsaj nekoliko vplivamo s pravilno prehrano oz. z izogibanjem glutenu. Na žalost je na svetu kar precej ljudi, ki sploh ne vedo, da bolehajo za celiakijo, kar pa je potencialno lahko nevarno, saj ima nezdravljenje celiakije hude posledice.

Ponekod še vedno velja, da je to bolezen otrok, a vendar jo dandanes pogosto odkrijejo tudi pri odraslih, simptomi pa so različni – pri otrocih se lahko pojavi driska, bruhanje, razdražljivost, anoreksija, apatija in prenehanje rasti, pri odraslih pa je pogosto zaznati predvsem izgubo telesne mase, drisko, pomanjkanje železa in, če se bolezni ne zdravi, nastopi t. i. celiakalna kriza. Pri nekaterih ljudeh so našteti simptomi bolj izraženi kot pri drugih, kar je tudi razlog za to, da pri nekaterih ljudeh bolezen odkrijejo zelo pozno ali pa je sploh ne.

Celiakija – prehrana lahko bistveno ublaži ali poslabša simptome – je dedna bolezen, zato imajo večje tveganje za nastanek bolezni sorodniki obolelih za celiakijo, pa osebe s sladkorno boleznijo tipa I in avtoimunsko boleznijo ščitnice in še nekatere druge skupine ljudi.

Celiakija – prehrana je strogo določena, in sicer gre za doživljenjsko dieto brez glutena. Kmalu po opustitvi glutena se pokaže izboljšanje bolezni, da pa se zacelijo poškodbe sluznice, traja približno leto ali dve. Sicer pa zdravniki v prvem obdobju zdravljenja svetujejo tudi, da se izogibate mleku in mlečnim izdelkom. Če se sprašujete, kaj lahko storite, da bi se bolezni izognili, vas moramo razočarati, saj učinkovite preventive zaenkrat, žal, še ni.

Celiakija – prehrana je bistvenega pomena pri tej bolezni, je torej bolezen, ki so ji bolj izpostavljeni tisti, ki imajo v družini že koga s to boleznijo, seveda pa lahko prizadene tudi vas.