Posted on

Zdravje ustne votline in zob sodi med pomembne dele našega življenja, zato ne preseneča, da si lahko v okviru osnovnega zdravstvenega zavarovanja zagotovimo tudi osebnega zobozdravnika. Ustrezna skrb za ustno higieno je področje, ki je že postala del redne šolske rutine, ustna higiena pa na nek način odraža tudi posameznika, ki zanjo skrbi oziroma ne skrbi.

Kaj je ustrezna ustna higiena?

Z izrazom ustna higiena se nanašamo na skrb in ohranjanje zdravih in čistih predelov ust in ustne votline. Gre torej za skrb za usta, zobe, pa tudi dlesni. Med najpogostejše težave, ki so posledica neustrezne ustne higiene sodita karies ter parodontoza.  Prav te skušamo z redno higieno ust preprečevati ali vsaj nadzorovati.

Kaj je karies?

Zobne obloge sodijo med najpogostejše težave posameznikov vseh starostnih skupin. Nezdravljeno stanje lahko pri otrocih povzroči bolečino, ki se odraža tudi na drugih področjih otrokovega življenja. Tako ima lahko vpliv na večje število odsotnosti od pouka ter težave pri ohranjanju pozornost, kar lahko dolgoročno vpliva tudi na kakovost njegovega življenja.

 

ustna higiena

 

Kaj je parodontoza?

Gre za bolezen dlesni, ki jo povzroča vnetje. Izvor vnetja so bakterije, ki se nahajajo pod samim tkivom, ki uničujejo dlesen in kost. Sčasoma lahko stanje vodi v majanje zob, posameznik pa se sooča s težavami pri žvečenju hrane, zaradi česar lahko v končni fazi izgubi zobe.

Zdravje dlesni so različne raziskave povezale z različnimi bolezenskimi stanji v drugih delih telesa. Ta bolezenska stanja vključujejo povezave ustne higiene s pojavom sladkorne bolezni, srčno-žilnih obolenj ter pojava srčnega infarkta. Zanimiva je tudi povezava zdravja dlesni nosečnice ter tveganja za prezgodnji porod in prenizko porodno maso ob rojstvu, če nosečnica ne vzdržuje primerne ustne higiene. Prav zato vse smernice spodbujajo bodoče mamice, da v času nosečnosti z obiskom zobozdravnika poskrbijo tudi za svoje zdravje ust.

Kako si pomagam?

Da bi ohranili zdravje ust poskrbite za zdrave navade, ki ga ohranjajo. To vključuje ščetkanje (2x dnevno), ne pozabite pa niti na redno nitkanje in čiščenje obzobnih prostorov ter uživanje pestre in zdrave prehrane. Pri izbiri tekočine vedno izberite vodo.