Posted on

Zobobol velja za eno najhujših bolečin, ta se lahko pojavi v zobu ali okoli njega na dlesni, to bolečino je izredno težko prenašati še težje pa zdraviti. Velikokrat ta bolečina izgine kar hitro, včasih pa lahko traja dlje časa. Zobobol se ponavadi pojavi, zaradi neustrezne ustne higiene in nerednega obiskovanja zobozdravnika. Zato je potrebno, da ko začutimo zobobol se odpravimo k zdravniku, kjer nam ga bo ta lahko odpravil. Še več pa si lahko preberete na https://www.doktor1a.com/zobobol/.zobobol

Najpogostejši vzroki za zobobol pa so naslednji:

  • Karies,
  • poškodba zoba,
  • poškodba plombe,
  • vnetje ali druge bolezni dlesni,
  • vnetje zobnega živca,
  • pomankanje ustne higiene…

Ta bolečina izhaja iz same notranjosti zoba, nastaja okrog njega ali pa iz čeljusti. Ker je mnogo različnih vzrokov za boleč zob, obstajajo tudi različni načini zdravljenja zobobola. V najslabših primerih je potrebno za zdravljenje odstranitev samega zobnega živca in pri tem izvesti koreninsko zdravljenje zoba. Ponavadi pa je dovolj že odstranitev kariesa, zamenjava plombe ali drug lažji poseg, katerega presodi zobozdravnik po poizvedbi o vrsti zobobola.

Poznamo različne vrste zobobola, in sicer blago, občasno in ostro. Če pacient začuti ostro bolečino po zaužitju hrane je to navadno posledica luknje v zobu ali pa če je ta drugače poškodovan. Zobobol, ki traja približno 30 minut po ugrizu v toplo ali hladno hrano se pojavi lahko zaradi poškodbe pulpe, dlesni, živca ali luknje. Če pa imate stalno močno bolečino in otekanje pa morate takoj obiskati dežurnega zobozdravnika , ker to lahko pomeni odmrlo pulpo pri čemer se lahko infekcija širi na dlesni in kosti, kar povzroči še več težav.

Čakanje, da zobobol mine je nepotrebno in nepriporočljivo, saj vam Doktor 1A zagotovi brezplačen prvi pregled, kjer dobite strokovno svetovanje od strokovnjakov, kako rešiti vaše težave z zobmi. Z vami se bodo dogovorili o terminu, ki najbolje ustreza vam ter najdejo najhitrejšo možno pot do zdravih zob.