Posted on

Nevrologija je medicinska veda oziroma znanost, ki se ukvarja z raziskavami in zdravljeni težav, ki so povezane z živčnim sistemom. Če sumite, da imate težave povezane z živčnim sistemom, je nevrološka ambulanta nujna postojanka na poti do diagnoze. 

Živčni sistem človeka

Živčni sistem je kompleksen organski sistem, ki ga sestavljajo osrednje in obkrajno živčevje. Prvega sestavljajo možgani in hrbtenjača, zadnjega pa vsi živci, ki iz hrbtenjače vodijo do posameznih delov telesa ter čutila. Od živčnega sistema je odvisno delovanje celotnega našega telesa, s pomočjo živčnih celicah namreč po telesu potujejo informacije.

 

nevrološka ambulanta

 

Kdaj je nevrološka ambulanta nujna izbira?

Nevrologi so specialisti nevrologije, ki so usmerjeni v iskanje rešitev pri motnja, ki vplivajo na možgane, hrbtenjačo in živce. Sem sodijo različna stanja po možganski kapi, bolezni osrednjega živčnega sistema kot je multipla skleroza, pogosti glavoboli, okužbe možganov in obkrajnega živčnega sistema, Parkinsonova bolezen, nevrodegenerativne bolezni kot je Alzheimerjeva bolezen, različni epileptični napadi ter motnje povezane z govorom.

Se tudi vi soočate s težavami, ki jih težko razložite? Opažate, da vaša storilnost ni več enaka, pa ne veste, kje tiči vzrok? Pogosto so težave povezane prav z živčnim sistemom in takrat je nevrološka ambulanta ključ do spoznanj.

Kako poteka pregled v nevrološki ambulanti?

Obisk nevrologa je za večino ljudi stresen dogodek – strah pred diagnozo je pač velik. Prvi pregled z nevrologom poteka v kar se da prijetnem vzdušju. Najprej sledi pogovor o morebitnih družinskih stanjih, nato pa ocena stanja. Nevrolog bo z vami opravil oceno vedenja, govora, orientacije, spomina, mišične moči, koordinacije, ravnotežja, hoje, izvajanja gibov in podobo. Na osnovi pregleda bo nevrolog ocenil trenutno stanje ter v primeru indikacij usmeril na nadaljnje preiskave. Te lahko vključujejo računalniško tomografijo, magnetno resonanco, ultrazvočne preiskave, EMG, EEG, pa tudi preiskave krvi. Vse z namenom postavitve hitre in natančne diagnoze, kar pomaga na poti okrevanja in lajšanja diagnosticiranega stanja.

Ključno pri postavitvi diagnoze in iskanju rešitev je hitra diagnostika. Ko zaznate spremembe, ki jih sami ne znate pojasniti, ne razmišljajte in čim prej poiščite pomoč.