Posted on

Namestitev kanalet za vaše dvorišče ali dovoz je nujno opravilo, da se izognete poplavam. Obstaja več vrst kanalet – https://2pr.si/sl/kanalete_in_resetke/ in vaša naloga je, da izbereta tisto vrsto, ki bo najbolj pasala v okolico glede na njeno funkcionalnost, pa tudi iz estetskega vidika. Kanaleta ima glavno nalogo, da vse meteorne vode odvaja stran od vašega objekta. Na tak način se izognete poplavam v garažah in nižjih nadstropjih, ki bi lahko poškodovale stene, pa tudi notranje pohištvo. Resnično ne obstaja objekta, ki v bližini ne bi imel kanalet, tako da je njihova namestitev tudi del vsake novogradnje.

kanalete

Vrste kanalet

Kanalete se na grobo delijo glede na material iz katerega so izdelane. Ena vrsta je izdelana iz betona in druga je izdelana iz plastike oz. PE-HD materiala. Betonske kanalete so izjemno trdne. Za njih se odločajo tisti, ki iščejo vzdržno kanaleto, ki bo lahko prenesla večje obremenitve. Sem spadajo dovozi, kjer se pogosto peljejo avtomobili. Potem pa so tu še kanalete iz plastike. Te so trenutno morda malenkost bolj priljubljene. Za njih je značilno, da so veliko lažje kot kanalete iz betona, vseeno pa je za njih značilno, da so prav tako vzdržljive in obstojne. Plastika, ki se jo uporablja za izdelavo kanalet je ekološko prijazna in se jo lahko popolnoma reciklira. Obe vrsti kanalet se lahko pohvalita z dolgo življenjsko dobo, saj sta obe vrsti odporni na različne zunanje vplive.

Ko se odločate za vgradnjo kanalet, je morate biti pozorni na to, kje bo kanaleta stala. Če bo kanaleta postavljena na predel, kjer je pričakovana večja obremenitev je smiselno, da se jo še dodatno ojača. Prav tako se v večini primerov namesti še rešetka. Rešetke omogočijo, da se v kanaleti ne zbira preveč odpadnega materiala, kot je odpadno listje in ostala umazanija, ki bi jo zamašili. Poleg tega pa ščiti ljudi pred morebitnimi poškodbami.