Posted on

Imate pogosto težave z grlom, je vneto in čutite bolečino? Potem ste na pravem mestu, saj boste v nadaljevanju izvedeli, kako v takem primeru reagirati in kdaj obiskati zdravnika. Izraz vneto grlo povezujemo z različnimi simptomi, najbolj pogosto pa se pojavljajo neprijetno skelenje in praskanje v žrelu, pekoč občutek v žrelu, bolečine ob požiranju, izsušenost grla in žrela, vnetje sluznice in otekanje ter bolečine pri govorjenju in hripavost.

vneto grlo
Nad vneto grlo z domačimi pripravki.

Kater izraz je pravilen vneto grlo ali vneto žrelo?
Običajno se govori o bolečinah v žrelu, ljudje pa raje uporabljamo izraz »boleče ali vneto grlo«. Vnetje žrela spremljajo predvsem pekoče bolečine pri požiranju, medtem ko vneto grlo poleg bolečin običajno spremlja še hripav glas. Virusi prehlada ali kakšne druge infekcijske bolezni pa običajno povzročajo značilno pekoče žrelo, ki mu pogovorno rečemo vneto grlo.

Poznamo akutno in kronično vneto grlo
Akutno (kataralno) vnetje grla povzročajo virusi ali bakterije (gnojno vnetje). Za kataralno vnetje so značilne bolečine v grlu in značilen občutek tujka v žrelu ter suhe žrelne sluznice. V tem primeru bolnik težko požira in ima zvišano telesno temperaturo, se slabo počuti, sili ga tudi na kašelj. Pri gnojnem vnetju grla so težave precej hujše.

Kako nad bolečine in vneto grlo z domačimi pripomočki?
Oslabljen imunski sistem, pogost stik s prehlajenimi, preobremenitev glasu z glasnim govorjenjem ali petjem, pa tudi razdraženost dihal zaradi kajenja, velike prašnosti ali presuhega zraka najpogosteje povzročajo boleče in vneto grlo. Pri virusnem vnetju grla je jemanje sinteznih zdravil nesmiselno, zato poskusite z zeliščnimi čaji, grgranjem slane vode, tudi med in propolis pomagata odpraviti tako vneto grlo kot tudi bolečine povezane z njim. V veliko pomoč vam je lahko tudi čaj ali pastile iz islandskega lišaja. Nikar ne pozabite niti na ingver in cimet, ki sta prav tako učinkoviti tako v preventivi kot pri blaženju bolečin ob vnetju grla.

A kljub temu, da ste se želeli sami pozdraviti, je včasih treba obiskati zdravnika, to storite, če se težave v treh dneh ne zmanjšajo ali se celo poslabšajo, pa tudi pri nekaterih drugih resnih simptomih, kot so visoka telesna temperatura, težave z dihanjem in čeljustnem krču.