Posted on

Slovenski med je med pridelan v Sloveniji, kjer je izvorno doma kranjska čebela. Slovenski med ima zaščiteno geografsko označbo, ki kupcem zagotavlja nakup naravnega, pristnega medu, pridelanega na naših kmetijah. Takšen med mora izpolnjevati vse kriterije, ki jih določa zakonodaja. Nosilec in lastnik te zaščitene geografske označbe je Čebelarska zveza Slovenije, ki z notranjim nadzorom organizirano skrbi za kakovost in varnost pridelanega medu slovenskih čebelarjev. Naš med vsebuje cvetni prah rastlin, ki rastejo v Sloveniji.

slovenski med

Pridelava, točenje, skladiščenje in točenje medu poteka na naših kmetijah. Na embalaži Slovenskega medu je poleg imena čebelarja navedeno tudi točno poreklo medu z označbo slovenski med. Najpogostejše vrste Slovenskega medu so akacijev med, smrekov med, gozdni med, jelkov med, kostanjev med, cvetlični med in lipov med. Akacijev med je tekoč, skoraj brezbarven ali rahlo rumen, blagega okusa in brez izrazitega vonja, zato ga nekateri imenujejo tudi ženski med. Velja za odličen namaz za kruh in nepogrešljivo sladilo za čaj, kavo in sadno pecivo. Ta vrsta medu deluje pomirjevalno in pomaga pri zdravljenju nespečnosti, težavah z menopavzo in pri otrocih, ki ne želijo jesti.

Slovenski med je lahko tudi smrekov med v tekočem stanju in je rdečkasto rjav ter gost. Je smolnatega okusa in zelo bogat z minerali. Odlično se poda k mlečnim jedem in namazom ter k raznim omakam. Ima podobne lastnosti kot med jelke. Gozdni slovenski med je na voljo v različnih odtenkih rjave barve, saj je naravna mešanica vrst medu, ki se pridobivajo iz gozda. Posebej okusen je na črnem kruhu in v jedeh s skuto ter nepogrešljiv v številnih omakah in prelivih. Ker je bogata z minerali, predvsem z železom, se priporoča pri slabokrvnosti in za krepitev imunskega sistema telesa.

Kostanjev med je temne barve z vonjem, ki spominja na pelin. Je grenak, zato je vsebnost vitaminov v kostanjevem medu je večja kot v drugih vrstah medu. Zelo pogosto se uporablja pri peki peciva. Ugodno deluje pri prebavnih in presnovnih motnjah in ima pomirjevalno vrednost. Cvetlični med je pobran s travniškega cvetja in drugih cvetočih rastlin. Barva tega medu pa je zelo različna in rad kristalizira. Ta med je okusen na kruhu ali pecivu in krepi srce ter ožilje. Izberite svoj med s slovenskih kmetij.