Posted on

Večinoma so motocikli na dve kolesih, lahko so tudi na treh. Obstaja ogromno različnih dizajnov motornih koles, ki se uporabljajo za različne namene. Lahko je namenjen dirkanju, dolgim potovanjem ali samo vsakodnevnim opravilom. Imajo zelo različne moči, oblike in velikosti.

Če vas zanimajo motocikli morate najprej vedeti za kaj ga želite uporabljati. Na splošno jih uvrščamo v štiri kategorije. L1 vozila nimajo prikolice in dosegajo največjo hitrost 45 km/h. L2 zopet dosegajo največjo hitrost 45 km/h, vendar imajo prikolico. L3 presegajo maksimalno hitrost 45 km/h in nimajo prikolice. Njihova delovna prostornina motorja je vsaj 50 kubičnih centimetrov. L4 so motocikli, ki imajo tri kolesa in dosegajo višje hitrosti od 45 km/h.

motocikli

Vsa motorna kolesa niso primerna za vse. Če ste nov uporabnik in kupujete prvo kolo, bodite pozorni, da izberete takšnega, ki je enostaven za vožnjo in ga boste lahko obvladovali. Motorji za katere se odločate morajo imeti primerno maso in moč, katero boste lahko nadzorovali in primeren sedež, ki bo pravilno višine, da vam bo udobno med vožnjo.

Poleg tradicionalnih koles, ki za vožnjo porabljajo bencin, so motocikli danes lahko tudi na električen pogon.

Vožnja z motocikli je zagotovo velik užitek, vendar ne smemo pozabiti na varnost pri vožnji. Ne pozabite, da motor sam od sebe ne stoji in je zato nestabilen. Stabilen postane šele pri vožnji, vendar naj vas to ne premami v previsoke hitrosti, kjer je sicer motor bolj stabilen, vendar obstaja veliko večjo nevarnost nesreče, ki ima lahko hude posledice za vas kot voznika, kot tudi ostale potencialne udeležence v prometu.

Motorna kolesa so najbolj obvladljiva, ko imamo veliko izkušenj in potrebno znanje za varno vožnjo. Če se z motorjem niste vozili že dolgo časa je najbolje, da začnete počasi, da se vam vrne občutek. Če ste začetnik pa seveda velja, da se najprej morate počasi navaditi na motor in vožnjo z njim in morate biti zato toliko bolj previdni pri vožnji.