Posted on

V teh časih smo navajeni kadarkoli in kjerkoli na voljo imeti skorajda vso sadje in zelenjavo, ne glede na to ali je sezona za to prava ali ne. Na strani www.ekopridelava.si so vam na voljo številna organska gnojila, ki jih pri pridelovanju svojih vrtnin lahko brez skrbi in slabe vesti uporabljate za boljšo rast svojih pridelkov ter zaščito pred škodljivci. 
Za temeljito odpravo spomladanskih škodljivcev je potrebno zemljo že v pred pričetkom zime in prav tako pomladi znatno nahranit, saj se me zimo ogromno hranilnih snovi in mineralov izpere. Za uspešno hranjenje zemlje in odganjanje škodljivcev, spada med najučinkovitejša organska gnojila neem. Neem vsebuje hranila v 100-odstotni organski obliki in naraven način povečuje rodovitnost zemlje ter zavira škodljivce. 

gnojila

Neem zemlji priskrbi poleg kalija, dušika in fosforja, tudi magnezij, kalcij, baker, železo, mangan in cink ter žveplove spojine, kar je vse kar zemlja potrebuje za dobro hranljivost, ki jo mora zagotoviti rastlinam, ki v njej uspevajo. Sicer pa neem spada med povsem organska gnojila, ki se ga pridobi s hladnim stiskanjem jedrc drevesa Neem. Povečuje število deževnikov v prsti, izboljša njeno mikrofloro in rizosfero, izboljša organsko vsebnost zemlje, je veganski in spada med okolju prijazna gnojila ter je 100-odstotno rastlinskega izvora, in povsem kompatibilen z mikrobi v zemlji. 

Neem se seveda uporablja kot vsa ostala gnojila, posuje se ga po zemlji in se ga na rahlo vkoplje v tla. Poleg neem-a med dobra organska gnojila spada tudi bentonitna zemlja, ki se uporabi pri peščenih tleh, ki so zaradi sestave hitro prepustna, kar pomeni da se na takih tleh hranilne snovi zelo hitro izpirajo in posledično zemlja in vrtnine ne dobijo dovolj mineralov in hranil. Potem so tu še ostali dodatki, ki dvigujejo odpornost in zdravje rastlin, vendar niso močna in škodljiva kot apno ali baker. Naše vrtnine predstavljajo hrano ki jo uživamo na dnevni bazi, zato je pametna izbira gnojila ne le naložba v pridelke, temveč tudi v naše zdravje in zdravje naših otrok.