Posted on

Hrano, ki jo uživamo, velikokrat ocenjujemo le po okusu, videzu in vonju. Le redko pa pomislimo na to, ali koristi našemu zdravju. Vedno več strokovnjakov poudarja, da za svoje zdravje lahko storimo veliko tudi sami. Pravilna prehrana je eden od najpomembnejših dejavnikov, ki zagotavljajo kakovost življenja, pri pripravi ste lahko izredno kreativni obenem pa lahko obogatite hrano z raznovrstnimi zelišči Uživati moramo zdravo pitno vodo, se gibati na svežem zraku ter se izogibati stresnim situacijam in psihičnim obremenitvam.

Vsak vrt naj bi imel tudi predel za zelišča, ki so v kuhinji nepogrešljiva, saj hrani dodajo piko na i. Na vrtu so nepogrešljivi predvsem: bazilika, drobnjak, koriandre, luštrek, majaron, melisa, meta, pehtran, peteršilj, rožmarin, šetraj, timijan, žajbelj ter druga zelišča. Obstaja nekaj osnovnih priporočil, kje in v kombinaciji z čim naj bi se določena zelišča uporabljala kot na primer samo kot dodatek zopet druga kot osnovna sestavina pri določenih namazih recimo. Prav tako ima vsako zelišče prav posebno vlogo tudi na področju zdravja, saj vsebujejo mnogo vitaminov in mineralov, ki pozitivno vplivaj na naše počutje. Nekatera zelišča lahko dodajate zelenjavnim jedem, spet druga so bolj primerna za mesne jedi, saj so močnejšega okusa, nekaj pa jih lahko uporabite tudi pri pripravi sladic. Svet zelišč je resnično zelo bogat, prepustite se tako omamnim vonjem kot tudi celi barvni paleti okusov.

Pri nas najbolj uporabljena in prepoznana zelišča pa so zagotovo bazilika, ki jo lahko uporabljamo na vrsto načinov tako v različnih sendvičih kot tudi pri testeninah in rižotah. V kolikor jo želite gojiti v lončku izberite vzhodno stran vaše stavbe, da lahko pride do jutranjega sonca prav tako ji omogočite zadostno količino vode. Naslednje najbolj priljubljeno in poznano zelišče je peteršilj, ki ga največkrat uporabimo za izboljšanje okusa juh, lahko pa ga uporabljate tudi pri solatah. Tretje najbolj poznano zelišče, ki ga poznajo tudi otroci pa je origano, največkrat zastopano na pici lahko pa ga uporabite tudi pri kuhi juh ter testeninah.

Priskrbite si prostor ter posadite zelišča, ki bodo ne samo polepšala vaš vrt ali notranji prostor ampak vas bodo popeljala tudi na nova kulinarična doživetja.