Posted on

Živali za katere skrbite, si jih lastite so hišni ljubljenčki. Ljudje po vsem svetu skrbijo za živali, katere so jim lahko v pomoč. Živali, kot hišni ljubljenčki so lahko v pomoč pri veliko stvareh. To so na primer zabava, družba ali zaščita. Če pa so njihovi skrbniki dovolj ljubeči in jim njihov ljubljenec dovolj zaupa, jih lahko nauči, kako biti v pomoč. Najboljši primer so psi ovčarji, saj je generacija le teh vzgojena za v pomoč pastirjem, da lahko lažje krotijo ovce, ali kakšno drugo žival. A v največ primerih se ljudje odločijo za posvojitev živali, zaradi njihovega privlačnega videza in prijazne osebnosti.

Najbolj priljubljeni hišni ljubljenčki so mačke, ki jim kmalu zatem sledijo psi. Seveda pa se ljudje odločajo tudi za druge vrste udomačenih živali. To so lahko sesalci kot so ovce, koze, konji, prašiči, lame alpake, zajci, različni glodavci, kot so miši, podgane, hrčki morski prašički… lahko pa so tudi dihurji, sloni, krave, osli in lisice. Papagaji, kanarčki, udomačeni golobi in grlice pa tudi purani, kokoši in race ter gosi so pogoste ptice, za katere se ljudje odločajo. plazilci, kot so kače in kuščarji in insekti, kot so paličnjaki, ščurki ter pajki, pa so manj priljubljene živali, večinoma zaradi njihovega videza, ki je za večino ljudi zastrašujoč. Nekateri ljudje pa se odločijo za bolj posebne živali, ki so nekaterim drugim ljudem nekoliko bolj nedostopne, tako cenovno kot oddaljeno. To so ponavadi primati, jeleni, lenivci, raki, želve in mnoge ribe.

hišni ljubljenčki

Ljudi, ki se borijo za zaščito živali so ponekod že dosegli, da ljudje ne gledajo na hišne ljubljenčke, kot da so ljudje lastniki živali temveč skrbniki, kar že v besedi zveni kot, da imajo živali več svobode in pravic. Prav tako poskušajo ustaviti laboratorijske poskuse na živalih in pasje borbe.

Hišni ljubljenčki lahko pripomorejo k boljšemu psihičnemu in pri psih, ki bi jih morali sprehajati še fizičnemu zdravju. Za ta namen obstajajo terapevtske živali ali hišni ljubljenčki.

Hišni ljubljenčki se pojavljajo tudi v umetnosti in ker so tako popularni, imamo zanje prav posebne ustanove, kot so šole za določene živali, pokopališča za živali, veterinarske postaje ter ostale podobne ustanove. Prav tako ljudje prirejajo dogodke, kot so razne razstave, dirke in razne druge dogodke posvečene hišnim ljubljenčkom.

nekateri ljudje so na svoje hišne ljubljence tako zelo navezani, da nočejo nikamor brez njih, nikoli jih ne želijo pustiti same in zato so učinkoviti pri terapijah za odvajanje saj se bi ljudje odrekli temu, kar bi lahko pomenilo, da bi se ločili od svojih ljubljencev.