Menstrualne skodelice in njihove prednosti

Menstrualne skodelice imajo celo vrsto prednosti, katere prekašajo razne druge pripomočke kot so vložki in tamponi. Na Finskem in v ZDA je postala že pravi hit, Slovenke pa so še nekoliko nesigurne pri uporabi le-te, ker se večina boji, kako se stvar vstavi in nato odstrani. Dejstvo pa je , da tista, ki začne uporabljati menstrualno skodelico, ne želi več nazaj na druga sredstva.

menstrualne skodelice

Zakaj?

Narejena je iz naravnega silikona in tako ne podira ph ravnovesja nožnice, je ne izsušuje in draži, tako da ne povzroča vnetij. Glavni razlog je seveda ekonomičnost, saj lahko ob rednem čiščenju skodelico uporabljamo tudi do 10 let. Samo misel koliko tamponov oziroma vložkov se nabere v slabih 10 letih in koliko odpadkov smo s tem povzročile, nam da dokaz, da so menstrualne skodelice veliko bolj ekonomične

Tudi čiščenje in izpraznjevanje skodelic je izredno preprosto, med menstruacijo je namreč priporočljivo, se skodelica izprazni najmanj vsakih 12ur. Priporočljivo je, da se sproti redno čisti, ob koncu menstruacije pa je nujno, da se le ta popolnoma sterilizira, dobro shrani in pripravi za naslednjo uporabo.

Dejansko naj bi bile menstrualne skodelice veliko bolj udobne kot pa tamponi ali vložki, saj naj se je nebi niti čutilo. Brez problema se z njo tudi plava, ker se ne napije vode, največja prednost pa je, da ne povzroča neprijetnih vonjav tako ko tamponi in vložki.

S pomočjo menstrualne skodelice naj bi ženske dobile tudi nek nov pogled na menstruacijo. Marsikatera se z njo preveč obremenjuje veliko žensk pa je menstruacije tudi sram in jo skrivajo. Zaradi skodelice bi bilo teh skrbi konec in ženske bi se med menstruacijo počutile veliko bolj udobno.

Več o menstrualnih skodelicah pa najdete tukaj http://www.brezskrbna.si/.