Posted on

Bliža se tisti čas v letu, ko bo spet treba zamenjati gume na naših jeklenih konjičkih. Menjava gume ni nujna le zato, ker tako določa zakon, ampak tudi in predvsem zaradi naše varnosti. Tako kot sredi zime zunaj ne hodite v sandalih in natikačih, se tudi ne morete voziti z neustrezno opremo na avtomobilu. Marsikdo sicer ne opazi razlike med poletnimi in zimskimi pnevmatikami in se mu zato menjava gume ne zdi potrebna, a vendar je to ključen dejavnik za varno vožnjo. Na prvi pogled gume res izgledajo enake, a razlikujejo se po zmesi, iz katere so narejene. Z letnimi gumami vas lahko sredi poledenele ceste zelo hitro odnese v jarek ali kam drugam, še posebej nevarno in težko pa je z njimi voziti v klanec po zasneženi cesti.

Menjava gume vam niti ne bo vzela veliko časa, zato izgovori, da nikakor ne najdete časa za to, ne bodo držali vode. Če ste tega vešči, lahko gume zamenjate doma, drugače pa svoj avto zapeljite v avtomehanične delavnice in servis centre, kjer bodo to uredili v nekaj minutah. Ne čakajte na zadnji dan ali morebiten nepričakovan sneg, saj bodo takrat delavnice veliko bolj zasedene. Če jih menjate doma, se prej prepričajte, da so še ustrezne, v nasprotnem primeru pa raje kupite nove.

menjava gume
Menjave gum se lotite pravočasno.

Kakšno opremo pa morate imeti v zimskih razmerah? Zakon določa, da morate imeti zimske gume z oznako M+S ali pa zimske pnevmatike s snežnimi verigami. Vse gume morajo biti enake velikosti, vrste, zgradbe, nosilnosti, hitrostnega razreda in proizvajalca. Če se vsega tega ne boste držali in vas bo ustavil policist, vas bo oglobil za 120 evrov, če pa z avtom zaradi neustrezne opreme obtičite sredi ceste, pa boste lažji za kar 400 evrov! Nauk te zgodbe? Ne igrajte se s svojim življenjem in življenji svojih bližnjih in pravočasno poskrbite za primerno opremo na vašem avtomobilu.