Posted on

Krap je riba, ki je verjetno ena izmed najbolj iskanih v Sloveniji in naši okolici. Mnogi ribiči se odločajo, da bo krap ena od njihovih prvih rib, ki jo bodo lovili, a da bi to lahko počeli uspešno, je potrebna določena oprema za ribolov – ampak katera? Vprašanje, ki se zastavlja, sploh ni tako neumno, saj je potrebno vedeti, da se skoraj za vsako ribo uporablja posebna vrsta opreme – drugačne palice, drugačne role, tanjši najloni, večji ali manjši trnki, ter seveda mnogo drugega, kar vsak ribič potrebuje ob sebi, ko se odpravlja za vodo loviti določeno ribo z določeno tehniko ribolova.

oprema za ribolov

Torej, gremo lepo po vrsti – odločili ste se, da boste lovili krapa. Za to ribo je torej potrebna določena oprema, ki vam bo vse skupaj olajšala. Oprema za ribolov krapa je lahko različna – za začetek moremo omeniti tako imenovane match in float palice, katere ribiči zelo pogosto uporabljajo za ribolov te ribe, kadar jo lovijo s plovcem. Takšna palica s plovcem se več ali manj uporablja na nekoliko manjših, tako imenovanih komercialnih ribnikih, kjer lahko kupite dnevno dovolilnico in že ste pripravljeni za ribolov. No, skoraj tako – seveda ni samo ribiška palica tisto, kar potrebujete za ribolov krapa, tukaj je še kakšna primerna, kvalitetna in manjša ribiška rola, katere proizvajalci so na primer Daiwa, Shimano, ter mnogi drugi, bolj ali manj poznani. Takoj za tem je potrebno imeti ob sebi še kakšen primeren najlon, trnke, ribiško torbo, stol, ter mnogo drugega, kar boste prej ali slej ugotovili za vodo, da potrebujete!

Tako je to, če se odpravite na ribolov krapa s plovcem – popolnoma drugače pa je, če se odločite za tako imenovani talni ribolov. Kot že sama beseda pove, se takšen način ribolova izvaja na dnu vsake vode, največ krat jezera, na katerega se odpravljate. Takšen ribolov je nekoliko drugačen od tistega s plovcem – na koncu najlona se nahaja utež, ter ribiška vaba, ki jo je potrebno vreči čim dalje v vodo, ter nato palice postaviti na signalizatorje prijema, ki jim pravimo tudi piskači – ko le-ti zapojejo, je po navadi na drugi strani riba – takrat se prične tisti pravi užitek, ki ga čakajo mnogi ribiči. Seveda je tukaj še druga oprema za ribolov krapa, ki je potrebna – od šotorov, do torb za palice, zajemalke za ribe, ter mnogo drugega – vse to boste rabili, če želite, da bo vaša kakšna trofeja!