Posted on

Bolečine v sklepih in mišicah so eden izmed najpogostejši razlogov za obisk zdravnika. Ste se morda kdaj vprašali kako lahko preprečite bolečine v križu in s tem izboljšate svoje zdravje in počutje? Več o vplivu bolečin v križu in vašem zdravju si lahko preberete na sledeči povezavi. V nadaljevanju pa si bomo pogledali zakaj bolečine v križu doletijo že skoraj vsakega izmed nas. Pomislite koliko časa posvečate zdravemu načinu življenja predvsem gibanju oz. športnim aktivnostim. Današnji način življenja se povesem razlikuje od tistega, ki se ga spominjamo pred mnogimi leti. Gibanje in aktivni del našega življenja tone v pozabo, predvsem  zaradi pretežno sedečega dela, ki ga imamo v službah, pa tudi v domačem okolju. Večino našega dela in prostega časa preživimo za zasloni sodobne tehnologije, kot so računalniki, televizija, pametni telefoni in tablice.

Če pogledamo človeško telo kot celoto, je zgrajeno iz skeleta in mišic, ki nam omogočajo gibanje, torej naše telo je narejeno za gibanje in ne pretežno sedeči položaj kot ga poznamo danes. Izredno pomembno je tudi kako se gibamo, če govorimo o športu, ki obsega dvigovanje bremen pazimo na pravilno dvigovaje le teh. Izredno pomembne so tudi vse rotacije, zasuki in upogibi našega trupa, predvsem pri ponavljajočih se gibih, ki ji uporabljamo v določenih službah kot so delo v skladiščih s težkimi bremeni, vzgojiteljice v  vrtcih, delo v proizvodnjah in gradbeništvu. Za bolečine v križu, pa je obremenjujoče tudi pisarniško delo, predvsem zaradi zasedanja istega sedečega položaja. Sedeči položaj povzroča šibke hrbtne in trebušne mišice, ter skrajšuje mišice upogibalk kolka, kar posledično privede do bolečine v križu.

Skupek opisanih mišic skrbi, da je naša medenica in posledično tudi hrbtenica v pravilnem anatomskem položaju, zato je izrednega pomena za preprečevanje bolečine v križu, da poskrbimo predvsem za opisane mišice z ustreznimi krepilnimi in razteznimi vajami, ki nam posledično omogočajo pravilno in aktivno gibanje.